De uitglijder van PUUR Beer... voor controle naar dierenarts Anneke Schellingerhout

Leestijd 3 minuten

NML’s PUUR Beer is een kruising van een Tsjechische Herder en een Ridgeback. Inmiddels is hij 3,5 jaar oud en uitgegroeid tot een grote slungelige jonge hond. Altijd vrolijk en speels. En spelen doet hij, veel en uitbundig, misschien zelfs een beetje lomp. Zo hebben we bij NML health wat gladde vloeren, waar honden soms kunnen uitglijden. Om dit te voorkomen hebben we kleden neergelegd. Mensen vinden het er wel grappig uitzien, een pup of jonge hond zien uitglijden en onhandig zijn. Maar dit soort ‘uitglijders’ lijken onschuldig, maar kunnen op de lange termijn wel degelijk behoorlijk ernstige gevolgen hebben.

Behandelingen of lesgeven?

Dus gaat Beer vandaag voor controle naar Praktijk Jyoti van Dierenarts Anneke Schellingerhout. Naast behandelaar en dierenarts is Anneke ook eigenaar en hoofddocent van Supple Spine Institute, opgericht om onderwijs te geven in manuele technieken. Op mijn vraag wat Anneke het leukste vindt om te doen hoor je de twijfel; Anneke haalt veel voldoening uit de behandelingen van honden, maar dat lesgeven is ook leuk! Zo fijn om van de cursisten terug te horen dat hun behandelingen nu veel betere resultaten hebben!

Meer over het opleidinginstituut van Anneke? Lees hier verder. 

Terug naar Beer.

Anneke stelt dat hij pas helemaal volwassen zal zijn rond de vier jaar. Wij vragen Anneke hoe vaak je nou met een hond voor controle moet komen:

“Ideaal is 4 x per jaar. Dat hoeft niet per se ook ieder kwartaal bij een holistisch werkend dierenarts te zijn, maar dat kan ook de ene keer een goede fysiotherapeut zijn, de keer daarna een manueel therapeut of osteopaat, en de keer daarna weer bij een holistisch dierenarts bijvoorbeeld. Waarom? Als een hond een blessure oploopt en dit hoef je als eigenaar soms helemaal niet te zien gebeuren, dan kan dat binnen 3 maanden een definitieve verandering geven, die niet meer standaard op te lossen is. Zo zonde! En ook al valt een hond, komt het verkeerd neer, en zie je daarna niets aan de hond, er kan wel degelijk schade zijn. Voor oudere dieren is een preventief bloed- of urineonderzoek ook de moeite waard om af en toe te doen. Uiteraard geldt voor sporthonden dat ze na een crash tijdens een parcours of val een keer extra langkomen voor check up.”

Totaalplaatje

Naast manuele therapie gebruikt Anneke meerdere technieken en ondersteunt zij haar behandeling met Chinese kruiden, voedingssupplementen en aanpassen van voeding en beweging. Kortom: het totaalplaatje. Anneke is een voorstander van vers vlees voeding, maar niet ieder voer is voor iedere hond goed. En zo is ook niet ieder supplement voor ieder dier geschikt. Een vakkundig advies is hierbij erg belangrijk. Zo kan een middel ter ondersteuning van de spieren bij jonge honden prettig werken voor een goede spieropbouw, maar daar moet ook beweging bij aangepast worden. Jonge honden die te zwaar zijn bijvoorbeeld zullen op de lange termijn daar de gevolgen van ondervinden. Bewust inzetten van producten en bewustzijn in totaal management: wat doe je wel en wat doe je niet met jouw hond!

Helaas merkt Anneke dat eigenaren soms langere tijd zelf maar wat gaan proberen. Zoekend op internet vinden ze allerlei preparaten die veel beloven en gaan ze zelf rommelen. Als zij na lange tijd eindelijk bij haar komen met de hond, is de schade soms groter geworden dan als ze eerder zouden zijn gekomen. En dat is zonde. Anneke zou graag zien dat men zich beter voorbereidt op de komst van een pup of volwassen hond. 

“Ik zou graag nieuwe eigenaren beter willen informeren en heb erover gedacht een boek te schrijven. Maar er is zoveel te vertellen, dat krijg ik nooit in een compacte vorm en hoe krijg je iemand zover om zich door zoveel informatie heen te werken? “

Hier praten we nog even over door, terwijl ondertussen Beer behandeld wordt. Hij vindt het matig, maar de snoepjes maken veel goed. Gelukkig valt de schade mee: Zijn bekken en thoracolumbale overgang zaten wat vast en in de nek zat wat scheef. Daarnaast was hij gevoelig op de borstwervels waar de zenuwen naar de voorpoten lopen.

Praktijk Jyoti is zo druk, dat Anneke lange wachttijden heeft. Gelukkig heeft zij inmiddels veel cursisten op kunnen leiden. Voornamelijk fysiotherapeuten, maar gelukkig hebben ook steeds meer dierenartsen interesse in de opleiding. Zo kan Anneke patiënten ook doorsturen naar andere behandelaars. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de mogelijkheden van deze behandelingen hoe beter.

Al met al was het een vruchtbaar bezoek bij een bevlogen dierenarts. PUUR Beer moet nu een paar dagen rustig aan doen, maar kan daarna weer lekker spelen. En de vloer zullen met een groter kleed bedekt worden. Want bij PUUR vinden wij preventie altijd het beste!

Maak kennis met Anneke Schellingerhout

Holistisch werkend dierenarts Anneke Schellingerhout deelt vanaf 1 september 2020 in de rubriek 'Uit de praktijk' haar kennis en ervaring met de behandeling van honden en katten in haar praktijk Jyoti in Heemskerk. In het artikel '‘Ik zie het als mijn morele plicht kennis over dieren breed te delenkun je verder kennismaken met deze dierenprofessional. En lees je over wat haar beweegt als het gaat om diergezondheid.

Nog meer lezen over PUUR Beer?

PUUR Beer kondigde zich totaal onverwacht aan op een koude vrijdagmorgen in 2017. Hij is de telg van NML's Ridgeback Zari en een Tsjechische herder die een nachtjje kwam logeren. Hoe onverwacht zijn komst ook is, vanaf dag 1 heeft iedereen bij NML health hem in het hart gesloten.en delen we zijn avonturen in de blog serie PUUR Beer. We hebben hem zien uitgroeien van een onstuimige pup naar een heerlijke jonge hond.

Lees hier de blogs: