Onzekerheid na castratie? Massage helpt

http://www.marloespoulushondenmasseur.nl/

Hondengedragsdeskundige Petra Driessen van Holistisch centrum voor mens en dier publiceerde twee interessant artikelen op de website van Doggo.nl ('Wat is de invloed van testosteron' en 'Castratie Top 10 gestelde vragen') waarin zij haar kennis deelt en mening geeft over castratie bij de hond. Een van de vragen gaat over onzekerheid die op kan treden na castratie, waarbij zij massage aandraagt als middel om de hond zekerder te maken. Met massage kun je stress verlagen en het serotonine gehalte in het lichaam verhogen. De hond zal hierdoor beter in zijn vel gaan zitten en zich merkbaar relaxter voelen.

Onze eigen Marloes Poulus komt in haar hondenmassagepraktijk ook honden tegen met ongewenst gedrag door onzekerheid. Soms ligt daar castratie aan ten grondslag en herkent ze het door Petra Driessen genoemde fenomeen wel degelijk. Vaak is het een reeks aan factoren die leiden tot onzekerheid. Zo is haar ervaring. “Bij onzekerheid en stress ontstaat er een verstoring in de balans tussen het sympatische en parasympatische zenuwstelsel. Hierdoor staat het lichaam in feite steeds (onnodig) in een te hoge staat van paraatheid, klaar om te vluchten (sympathicus) en krijgt het te weinig kans om te herstellen (parasympaticus) en tot rust te komen.”

Wat kun je als masseur voor een onzekere hond betekenen?

“Met massage zorgen we voor activatie van de parasympaticus, waardoor stresshormonen beter kunnen afvloeien. Je geeft het lichaam de kans om te herstellen en weer energie op te laden. Met zachte aanrakingen geef je het dier weer vertrouwen en breng je het dier in contact met zijn eigen lichaam. Met balansoefeningen en hersenwerk kun je het zelfvertrouwen een boost geven, en omdat dit teamwork is bevordert het de band tussen baas en hond.”

Heeft het invloed op de hormoonbalans?

“Wel degelijk. Zoals Petra Driessen in haar artikel ook al noemt, werkt massage in op de neurotransmitters (oxitocine, endorfine, noradrenaline, dopamine, GAba). Deze neurotransmitters spelen een rol bij genot, blijdschap, welzijn, goede slaap, plezier. Door massage haal je de hond uit zijn hoofd en terug in zijn lichaam.”

Hoe ga je te werk?

“Door de hond op een goede manier aan te raken en niet over de grenzen te gaan vergroot je ook het vertrouwen van de hond in de baas en hun onderlinge wisselwerking. Naast de massage door mij, vind ik het belangrijk dat de baas zelf met zijn hond aan de slag gaat: ik leer ze massagetechnieken en geef ze tips waarmee ze zelf de signalen van stress bij hun hond leren herkennen en overprikkeling van hun hond kunnen voorkomen. Hiermee vergroot je het zelfvertrouwen van de hond. Ook door je hond mentale uitdagingen te geven zoals speuren, balans/coördinatie en hersenwerk, krijgt de hond meer rust.”

Werkt dit ook bij onzekerheid die ontstaat na castratie?

“Jazeker. Ik zie daar in principe geen verschil in. Het gaat om het samenspel tussen baas en de wellicht door castratie veranderde hond. Je wilt hem met massage weer zijn vertrouwen in zijn lichaam teruggeven.

Soms zie je dat er door littekenweefsel na de castratie bewegingsproblemen ontstaan. Ook dan is massage een goed middel om dit te herstellen.”

Lees ook het opiniestuk 'Castratie en sterilisatie van de hond: een duivelsdilemma' en de kennisbank 'Castratie en sterilisatie van de hond' en de blog 'Sterilisatie? Liever niet... zo blijf je hormonen de baas'