Pup TOPsy in training voor agility

Katja en TOPsy, bewegen met honden

Superblij is agility sporter en trainer Katja Slippens van Blazing Amber Training met haar nieuwste aanwinst in haar team: Manchester terriër TOPsy. Wat een schat van een hondje! Eager om te leren met een onstuitbaar enthousiasme. Maar hoe leid je een pup op tot een gezonde en weerbare sporthond? Katja laat zien hoe zij te werk gaat. Met supplementen ondersteunt zij de pup in ontwikkeling.

Al eerder had Katja een Manchester terriër in haar team. De vrolijke BATty deed het ontzettend goed in de wedstrijden, maar vooral haar vrolijkheid was aanstekelijk. Een welkome aanvulling op de Mechelse herders Ziva en Dayzee in het team. Ook heerlijke honden. Harde werkers, enthousiast en lief, maar door hun waakse en verdedigende karakter niet altijd even gemakkelijk. Na het onverwachte overlijden van BATty wilde Katja graag opnieuw zo’n kleine spring-in- ‘t- veld, oorspronkelijk gefokt voor het vangen van ratten. De zoektocht bracht haar in Polen: een nestje Manchester terriërs wachtte daar op nieuwe baasjes. Katja: “Alles klopte aan dit hondje en toen ze oud genoeg was zijn we haar met z’n allen gaan ophalen. Een hele onderneming. Maar wat waren we blij dat we TOPsy in onze armen mochten sluiten. Nu maar hopen dat ze het leuk vindt om met me te werken. De voortekenen zijn goed!

Niet direct een agility hond

Een terriër als agility hond? Hoe haal je het in je hoofd? Is een terriër daar niet veel te eigenwijs voor? Katja heeft deze vraag al vaak gehoord. Ze moet er om lachen. “Natuurlijk, als je echt de WK wil winnen, dan ligt de keuze voor een terriër niet voor de hand. Bij agility komt het neer op behendigheid en slim samenspel. Rassen als Sheltie, de Border collie en de Belgische herders zijn de rassen waarmee het meest aan agility wordt gedaan. Mijn Mechelaren zijn iets minder goed in het korte wenden, maar zijn des te beter in het rechte werk. Hierin ligt voor mij juist de uitdaging. Om dan met zulke honden toch goede resultaten te behalen.”

Maar, zo benadrukt Katja, de keuze voor TOPsy ligt vooral aan het hanteerbare maatje van de hond. “Ik vind het gezellig dat ze bij mij op schoot kan liggen. Het aanhankelijke karakter maakt dat ze het fijn vindt om te knuffelen en de warmte op te zoeken. Ze is gekomen als onderdeel van ons gezin, de wedstrijden komen op de tweede plaats.’

Spelenderwijs leren

Eigenwijs of niet, TOPsy blijkt het heerlijk te vinden als er met haar gewerkt wordt. Vanaf 16 weken begon Katja als eerste met het gericht socialiseren met haar huisgenoten Ziva en Dayzee. Allebei met hun eigen gebruikskenmerken. Vervolgens met honden buitenshuis. TOPsy blijkt een kei in het omgaan met verschillende karakters en weet goed waar de grenzen liggen.

De training gaat ook spelenderwijs. Alles in spelvorm. Benchtraining, de nose touch, alles vindt ze even leuk. Ze blijkt een vlotte leerling. De duur van de training is kort. Minutenwerk. Ook denkwerk is al gauw vermoeiend voor zo’n jong beestje. 

Katja deelt graag de methode hoe zij de jonge pup opvoedt en traint als voorbeeld voor andere hondeneigenaren. Op TOPsy’s eigen YouTube kanaal ‘TOPsy the Manchester terriër’ staan de instructiefilmpjes. Ontzettend leuk en leerzaam om te bekijken. TOPsy is nu 22 weken oud. Ze heeft nog even te gaan voordat ze aan de echte wedstrijden mee mag doen. Maar Katja en wij hebben alle vertrouwen in haar. En plezier staat voorop! En dat is iets waar we bij Katja en TOPsy niet aan hoeven twijfelen.

Ondersteunen van een pup

Opgroeien voor een pup is een vermoeiende bezigheid. Het lichaam groeit, maar vergeet ook niet de grote mentale inspanning die een jonge hond moet verstouwen. Dat is de reden waarom een pup veel moet slapen. De beste manier om alle prikkels te verwerken.

Supplementen zijn een andere goede manier om een pup te ondersteunen. Katja adviseert om elke pup standaard PUUR Vita-min, PUUR Resistentia en in de periode van de vaccinaties de PUUR Detoxi

Beginnen de serieuze bewegingsopbouw trainingen, dan komen de PUUR Muscle mass en de Doils vital om de hoek kijken. En in sommige gevallen ook PUUR Magnesium om het herstel te bevorderen. “Maar dan heb je het wel over honden vanaf 12 maanden. Nooit intensief gaan trainen met een jonge pup!

Kijk- en leesplezier

Meer lezen over hoe je beweging in het algemeen bij een pup opbouwt en specifiek de trainingsopbouw bij een sporthond? Lees Katja’s blog 'Het belang van bewegen bij de hond'.

De filmpjes van de eerste trainingen van TOPsy vind je op YouTube. Van daaruit kun je gemakkelijk ook de andere trainingsfilmpjes vinden van Katja met TOPsy.

Op de Facebookpagina van TOPsy vind je ook talloze leuke filmpjes van de opgroeiende TOPsy. Op de Facebookpagina van Blazing Amber Training zijn prachtige posts van de agilitywedstrijden terug te vinden van Katja en haar Mechelse herders Ziva en Dayzee.

Foto's: Chiara Keeman

 

 

En wat doen ze het goed!

Van 10 tot en met 12 mei 2019 staan Katja en Ziva op de WK - World Championships bij Federation, Mondial Berge Belge 2019- in Tsjechie. Van daaruit rijden zij in hun camper door naar Ermelo voor de World Agility Open 2019. In de zomer wacht dan nog het European Agility Open 2019. Deze wordt dit keer in Nederland gehouden. Voor al deze toonaangevende toernooien hebben Katja en haar honden zich in kwalificatiewedstrijden weten te plaatsen.

Bij NML health zijn we apetrots op Katja en haar honden en wensen hun de komende periode heel veel succes!!!

Wie Katja Slippens is lees je hier