Uit de praktijk van Anneke… Labrador Bolle heeft jeuk

Leestijd 4 minuten

In de agenda staat een nieuwe klant: labrador Bolle met jeuk en open wonden. Bolle blijkt een bruine labrador reu van 6 jaar oud die helaas eer doet aan zijn naam. Ik verwacht een standaardlabrador: vriendelijk, energiek, lomp. Vriendelijk is hij zeker, maar hij komt als een senior mijn praktijk binnen sloffen en gaat liggen, maar blijft eindeloos krabben en bijten.

Kalig, dof, droog, schilferig en rood 

Rond zijn ogen is hij kalig, waardoor het lijkt of hij een brilletje op heeft. Ook zijn oren en lippen zijn te kaal en schilferig. Verder heeft hij een doffe, droge en schilferige vacht op de rug en flanken. Bij de staartbasis zijn bijtplekken te zien. Liezen en oksels zijn kaal met een ontstoken huid, de huid van de buik is zwart, wat duidt op chronische irritatie. Bij zijn borst en onder de nek zitten smetplekken: de huid is vuurrood en de pus loopt er uit. De geur die van zijn ontstoken huid afkomt is zwaar en weeïg.

Gevangen in een lijf vol jeuk

De eigenaar vertelt dat Bolle al heel lang last heeft van jeuk. Ze hebben hem van pup af aan. Hij is geboren in februari en die eerste zomer zagen ze hem al regelmatig krabben. Het krabben gaat het hele jaar door. Soms wat meer, soms wat minder. Ze kunnen er niet echt een lijn in ontdekken. Ze zijn er al vaak mee naar de dierenarts geweest. Daar kreeg hij eerst injecties corticosteroïden tegen de jeuk. Die hielpen eerst wel, maar steeds minder goed en ook minder lang. De dierenarts had wel een eliminatiedieet voorgesteld, maar zij geloofden zelf niet dat het aan de voeding lag, dus dat hebben ze nooit gedaan. Hij staat op brokvoeding met lam als basis. Heeft altijd goede eetlust en de ontlasting is goed.

Steeds meer last van bijwerkingen

Daarna heeft hij jarenlang tabletjes gehad. Zolang hij die kreeg ging het goed met de jeuk, maar hij kreeg steeds meer last van bijwerkingen; veel drinken, veel plassen, altijd honger. Hij had er ook steeds meer van nodig om de jeuk onder controle te houden tot het eigenlijk niet meer werkte. Toen zijn ze er maar mee gestopt. In het begin leek het toen beter met hem te gaan, maar het ging toch weer slechter met dit stadium als resultaat.

Diagnose

Bij Bolle hebben de problemen zich duidelijk opgestapeld. Gezien ras, leeftijd en symptomen verdenk ik hem van een mijtenallergie en mogelijk van een te traag werkende schildklier. Hij heeft jarenlang corticosteroïden gehad, waardoor er veel afvalstoffen in zijn lichaam zitten en de huidklachten mede instant houden. Hij heeft secundair een gistinfectie van de huid en er lopen vlooien. Ik leg de mensen uit wat er speelt en dat we de klachten stapsgewijs, maar rigoureus gaan aanpakken. 

Complete aanpak: symptomen aanpakken en aan de oorzaak werken

Bij een holistische aanpak is de bedoeling om de onderliggende oorzaak te vinden en te behandelen; dan lossen de andere klachten die er het gevolg van zijn, vaak vanzelf op. In geval van Bolle zijn de secundaire problemen echter te erg en dragen bij aan het probleem. Daarom starten we met die aan te pakken. Vlooienbestrijding dus; die zijn niet de echte oorzaak, maar dragen wel bij aan vermindering van de jeuk. 

Waar mogelijk behandel ik met natuurlijke middelen, maar nu wil ik dat het snel en zeker oplost en kies ik voor een pipet in de nek en een spray voor de omgeving. Daarnaast geef ik een medicinale shampoo om de gistinfectie te bestrijden. Op de open, geïnfecteerde wonden laat ik de medical grade honingzalf aanbrengen.

Tegen de jeuk geef ik eenmalig een injectie cytopoint. Het doet niets aan een onderliggende oorzaak, maar het brengt wel de ontsteking in de huid tot rust waardoor de huid de kans krijgt te genezen. Als dan tegelijk de onderliggende oorzaak wordt aangepakt, blijft de huid daarna rustig, ook als de cytopoint na ongeveer een maand uitgewerkt raakt.

Kriebels wegnemen en weerstand opbouwen

Verder wil ik Bolle graag op vers vlees voeding overzetten, maar dat zien de baasjes niet zitten. Ik leg uit dat de darmgezondheid altijd de basis is bij allergieën en dat voeding daar een grote rol in speelt. Elk voedingsmiddel heeft een effect op het lichaam. Sommige voedingsmiddelen, zoals Spaanse peper, maar ook lam, verwarmt het lichaam. Aangezien de huid van Bolle al erg warm is door de ontstekingen, wil ik een voeding die meer verkoeling brengt. Daarom raad ik aan om een voeding gebaseerd op eend of kalkoen te gaan geven.

Daarnaast geef ik een aantal middelen mee. Het belangrijkste in deze eerste fase is het afvoeren van afvalstoffen. Daarvoor geef ik een activerende druppel op basis van Artisjok (Cynara scolymus), Asperge (Asparagus officinalis), Arctostaphylos Uva Ursi (Beredruif), Berk (Betula alba), Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis), Driekleurig viooltje (Viola tricolor), Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), Grote engelwortel (Angelica archangelica), Grote klit (Arctium lappa), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Heermoes (Equisetum arvense), Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Jeneverbes (Juniperus communis), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Kattensnor (Orthosiphon stamineus), Kleefkruid (Galium aparine), Mariadistel (Carduus marianus), Paardenbloem (Taraxacum officinale), Rozemarijn (Rosmarinus officinalis), Zwarte bes (Ribes nigrum), Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris), Zuurbes (Berberis vulgaris)

Omdat ik ook meteen een begin wil maken met het aanpakken van de huid zelf, geef ik ook een activerende druppel op basis van aloë vera, driekleurig viooltje en heermoes om hem te desensibiliseren voor mijten. En om direct de kriebels weg te nemen en herstel van de huid te bevorderen raad ik daarnaast een activerende druppel met Echte guldenroede , Boekweit , Brandnetel en Grote klis aan.

Na zes weken een voorzichtig herstel te zien

Bij het vervolgconsult zes weken later, zie ik een voorzichtig herstel inzetten: de vlooien en de daaraan gerelateerde bijtplekken zijn weg, de smetplekken zijn bijna geheel genezen en Bolle ruikt veel minder. De cytopoint is uitgewerkt en de jeuk komt wel terug, maar niet in de mate als voor aanvang van dit behandeltraject. Wat nu nog duidelijk opvalt is de droge, schilferige huid en dunne beharing. Kenmerken van een mijtallergie. 

Het middel om afvalstoffen af te voeren mag voor nu gestopt worden en vervang ik voor een poeder met de volgende bouwstoffen:

  • Chlorella vulgaris
  • Spirulina platensis
  • Fucus vesiculosus
  • Canadese geelwortel
  • Rumex acetosa
  • Driekleurig viooltje
  • Magnesium citraat
  • MSM
  • Zink-L-Methionine
  • Selenium
  • L-Cysteïne
  • L-Glutamine
  • Vitamine A
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B3
  • Vitamine B5
  • Vitamine B6
  • Vitamine B12
  • Foliumzuur
  • Biotine
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Choline
  • PABA
  • Grote klit

Dit middel bevat de belangrijkste bouwstoffen voor huid en vacht maar heeft ook een reinigende werking. Daarnaast geef ik als extra oppepper een plantaardig omega supplement met Lijnzaadolie, Pompoenpitolie, Olijfolie, Tarwekiemolie, Teunisbloemolie, Borage-olie, Vitamine E (d-alfa-tocoferol).

Helpen om het immuunsysteem minder heftig te laten reageren

Een mijtallergie kan lastig te genezen zijn, maar is vaak prima te managen. Omdat in brokvoeding voermijten voorkomen, kunnen de brokken het best eerst ingevroren worden. Dit doodt de mijten en dat geeft minder reactie van het immuunsysteem van de hond. Verder is het belangrijk om zo min mogelijk stoffen in huis te hebben: haal kleedjes weg, neem een mand van plastic, een leren bank, rolgordijnen in plaats van stoffen gordijnen, doe het tapijt het huis uit en leg laminaat, neem zeil, beton of natuursteen. Regelmatig, liefst dagelijks stofzuigen en dweilen is noodzaak en tegenwoordig bestaat er een allergenenspray op basis van probiotica die bij dagelijks gebruik een grote bijdrage kan leveren bij het onder controle houden van klachten door mijtallergie.

Het duurt een aantal maanden voor de huid van Bolle volledig hersteld is, maar door de genomen maatregelen consequent door te voeren en bij opflikkeringen direct weer te starten met de ondersteunende middelen, is de mijten-overgevoeligheid van Bolle goed te managen. 

Meer over de producten die Anneke in heeft gezet bij Bolle? 

 

Meer lezen van Anneke Schellingerhout: