L-Tryptofaan

Werkt rustgevend. Het beschermt het zenuwweefsel en verbetert de stresstolerantie. L-Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat echter niet rijkelijk is vertegenwoordigd in de voeding van dieren. Het speelt een belangrijke rol bij de humane behandeling van slaapstoornissen, stress, depressies en darmmotiliteitsstoornissen. Het is de enige precursor van de neurotransmitter serotonine. De serotonineniveaus in de hersenen kunnen worden verhoogd door inname van L-tryptofaan. Een grote groep belangrijke psychofarmaca (waaronder Prozac) werkt volgens het principe van de selectieve serotonine heropname remming (SSRI). De concentratie serotonine in de synaptische spleet wordt kunstmatig verhoogd door remming van de heropname in het nabijgelegen neuron. Serotonine kan echter ook worden verhoogd door de bouwstoffen van serotonine aan te reiken, vooral L-tryptofaan.

Serotonine is de voorloper van het hormoon melatonine dat invloed uitoefent op het biologische dag-en nachtritme. L-Tryptofaan heeft hongerstillende eigenschappen, zodat het kan worden ingezet bij gewichtsvermindering.
Ook Magnesium citraat en Vitamine B6 spelen een belangrijke rol bij de omzetting van L-Tryptofaan in serotonine en zijn om deze reden toegevoegd.