Mok in de sok

Als de weersomstandigheden natter worden en paarden veelvuldig worden blootgesteld aan nattigheid en hun immuunsysteem onder druk komt te staan, stijgt het risico op het ontstaan van mok. 

Mok is een verzamelnaam van alle huidontstekingen in de kootholte en onderbenen met verschillende oorzaken. Het is een erg pijnlijke en vooral lastig te behandelen probleem wat wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels of schurftmijten. 

Symptomen

Korstjes, kloven, vochtig eczeem en een verdikte huid in de kootholte wijzen op mok. Vaak is er sprake van jeuk en pijn, een dik onderbeen en koorts in combinatie met een of meer eerder genoemde symptomen.
Bij droge mok ontstaan droge kloven, terwijl natte mok zich kenmerkt door vochtige kloven met dikke korsten. Bacteriën en schimmels gedijen goed op dit soort geïnfecteerde, vochtige plekken. Door de jeuk die ontstaat kunnen paarden gaan stampen en schuren met de benen en bij veel pijn kan een paard zelfs kreupel gaan lopen. 

Oorzaken

Om mok effectief te kunnen behandelen moet onderzocht worden of een bacterie, schimmel of schurftmijt de oorzaak is. Meestal ontstaat mok bij paarden met een verminderde weerstand en bij een weke huid veroorzaakt door vocht (regen, modder, urine). Daarom komt mok veel voor in het najaar en in de winter. Paarden met een dik behang lopen vanwege het broei-effect onder de haren extra risico op het krijgen van mok. Te veel zonlicht in combinatie met 'irriterende' stoffen in de voeding kunnen ook in droge en zonnige periodes zorgen voor mok. Witte benen zijn vaak meer gevoelig voor mok.

Wat te doen?

Zorg voor een droge omgeving

In alle gevallen van mok is het belangrijk om het paard in een schone en droge omgeving te houden. Voorkom zoveel mogelijk vocht in de kootholten en maak ze goed droog als ze vochtig zijn geworden na bijvoorbeeld een weidegang of een wasbeurt. Mocht je paard gevoelig zijn voor mok, beperk dan het aantal wasbeurten tot een absoluut minimum.

Ondersteun het immuunsysteem

Omdat mok bijna altijd ontstaat in combinatie met een lage weerstand, is het belangrijk om het immuunsysteem te versterken. Dit kan door de paarden wat extra’s te geven: geef over een mengsel van gedroogde kruiden en luzerne een scheutje vegetarische omega vetzuren en voeg vitaminen en mineralen toe aan het voer. Begin daar op tijd mee, want in het najaar loopt de weerstand snel terug. Niet alleen door de wisseling van het weer, maar ook door de overschakeling van zomer- naar wintervacht.

Bij een weerstandsdip met een bacteriële- of virusinfectie, denk dan aan een aanvulling van het rantsoen met een supplement met bouwstoffen. Zo is het mineraal Zink (methionine) essentieel voor de koolhydraat-, eiwit - en vetstofwisseling en de werking van veel enzymen. Zink is onmisbaar voor het immuunsysteem en goed voor wondheling. MSM en L-Lysine zijn andere belangrijke stoffen bij een weerstandsdip. MSM is een organische zwavel die herstel ondersteunt en zorgt voor structuur en elasticiteit van de weefsels. Een tekort leidt tot verstijving van spieren en gewrichten en een afname van de elasticiteit van longweefsel, hart- en bloedvaten. L-Lysine wordt ingezet bij virusinfecties en vermindert de replicatie van herpesvirussen.

Trigonella (Fenegriek), Plantago major, Echinacea purpurea en Pau d’arco werken positief in op het immuunsysteem

Drainagekuur

Zeker bij mok kan het goed zijn om te starten met een detoxkuur om het lichaam op te schonen en afvalstoffen af te voeren. Het immuunsysteem kan dan beter functioneren. Daarbij reageert een schoon lichaam beter op voeding, supplementen en (natuurlijke) geneesmiddelen. 

Behandeling huidontsteking

De aanpak van mok van buitenaf is er op gericht om de aangedane plekken zo droog en schoon mogelijk te houden. Toch is het niet aan te raden om de benen heel vaak schoon te maken omdat de huid dan niet de kans krijgt om te herstellen. Eenmalig schoonmaken en daarna goed droog houden is het beste. Scheer of knip de sokken niet: als de haartjes weer aangroeien kan dit leiden tot schuren en een rode huid. Zorg dat de stal schoon is en stal op bij regenachtig weer. Laat korstjes die ontstaan zitten, dit is een teken dat de huid zich herstelt. Het gebruik van een goede zalf, zoals een Zink-Zwavelpasta of Honingzalf is aan te raden. 

Belangrijk: Pak mok ook van binnenuit aan. Verdunde extracten van Echte salie (Salvia officinalis), Grote brandnetel (Urtica dioica) en Sulfur, die oraal worden toegediend, hebben een helende werking op zowel natte als droge mok door hun positieve effect op de zwavelstofwisseling van de huid

TIP Een combinatie-aanpak geeft het beste effect en voorkomt terugkeer van mok ná de behandeling. Drainage en behandeling van binnenuit én buitenaf voorkomt recidive.