Niesziekte kat

Oorzaken, symptomen en behandeling van niesziekte

Niesziekte wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus bij katten. Geïnfecteerde katten gaan, de naam zegt het al, niezen, snotteren en krijgen vieze ogen. Niesziekte kan snel verergeren en er voor zorgen dat een kat doodziek wordt. Ook kan niesziekte chronisch worden. Snel ingrijpen is dus belangrijk! Op deze pagina leest je alles over de oorzaken van niesziekte, de symptomen van niesziekte en hoe je niesziekte bij je kat kunt behandelen.

De oorzaken van niesziekte bij de kat

Niesziekte bij de kat wordt veroorzaakt door verschillende virussen. Het feline herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) en het feline calicivirus zijn de belangrijkste veroorzakers van niesziekte bij de kat. Het herpesvirus wordt overgedragen door fysiek contact tussen katten en via de lucht. Het virus wordt letterlijk uitgeniest door de kat en belandt met de druppeltjes vocht in de lucht. Met name op plekken waar veel katten bij elkaar komen, zoals in pensions, cattery’s of asielen verspreidt niesziekte zich hierdoor snel. Ook kan niesziekte via de kleding van de eigenaar worden overgedragen, of eigenlijk via alles waar het besmette vocht/snot op is gaan zitten, zoals kleedjes of (reis)manden.

Symptomen van niesziekte bij katten

Hoewel niesziekte vrij onschuldig klinkt, is dit het niet. Niesziekte uit zich als eerste door, niezen en een snotterige neus en ogen bij de kat. Niesziekte kan echter snel verergeren en tast alle slijmvliezen in het kattenlichaam aan. Doordat katten door een verstopte neus niet meer kunnen ruiken, vergaat ze ook de eetlust. Een geïrriteerde slijmhuid in de keel, neus en mondholte maakt eten nog minder aantrekkelijk. In uiterste gevallen kan dit inhouden dat katten, zonder dwangvoederen, zichzelf doodhongeren. Veel katten krijgen koorts en krijgen het benauwd. Wanneer katten met een verstopte neus door hun mond gaan ademen, is de kans aanwezig dat de ontsteking afdaalt naar de luchtpijp en de longen. Vooral bij jonge katten verloopt de ziekte ernstiger – zeker als het calicivirus de veroorzaker is – en kan het zelfs fataal zijn. Bovendien kan niesziekte chronisch worden.

Chronische niesziekte

Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpesvirus zal hij dit altijd latent bij zich blijven dragen, ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop op steken en ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus. Dit is ook de reden dat catteries, pensions, tentoonstellingen of dierenartsenpraktijken bekende ‘niesziektebolwerken’ zijn; hier zitten immers veel – vaak gestresste – katten bij elkaar wat zorgt voor een verhoogde infectiedruk. Niesziekte wordt voornamelijk overgedragen via orale, oculaire en nasale uitscheiding bij de kat, dit gaat het snelste wanneer een acuut zieke kat in contact komt met andere katten, hoewel ook latent zieke katten het virus kunnen overbrengen op gevoelige katten. Ook via schoeisel en kleding kan het virus worden overgedragen, maar omdat het niet lang overleeft ‘buiten de kat’ gebeurt dit weinig.

Vaccinatie tegen niesziekte?

Vaccinatie tegen herpes voorkomt helaas lang niet altijd dat een kat besmet raakt, wel vermindert het in veel gevallen de symptomen als een kat ziek wordt en reduceert het eveneens het uitscheiden van het virus.

Oogproblemen door niesziekte: conjunctivitis

Herpes heeft niet alleen zijn weerslag te hebben op de luchtwegen van een kat, ook de ogen kunnen door het herpesvirus aangetast worden. In zo’n geval spreken we van conjunctivitis, oftewel bindvliesontsteking. Hierbij raakt het ‘roze gedeelte’ van het oog geïrriteerd wat kan uitmonden in een voor de kat uitermate onprettige ontsteking van het oog. Om te voorkomen dat onherstelbare schade aan de ogen optreedt is het belangrijk om zo snel mogelijk, zodra de eerste symptomen van niesziekte zich voordoen, in te grijpen.

Wilt u producten tegen niesziekte bestellen? Klik dan hier voor een verkooppunt bij u in de buurt!

De behandeling van niesziekte

Hoewel wij bij NML health doorgaans geen groot voorstander zijn van het preventief inzetten van middelen - een gezond lichaam kan immers heel veel zelf oplossen -, kan het in dit geval wel raadzaam zijn enkele dagen voordat een kat een stressvolle gebeurtenis moet ondergaan (denk aan een tentoonstelling, een pension of een bezoek aan de dierenarts) te beginnen met de inzet van volgende ingrediënten.

L-Lysine bij niesziekte

L-Lysine is een essentieel aminozuur dat niet door het dierenlichaam kan worden aangemaakt en dat het dier dus uit zijn voeding moet halen. Naast het feit dat het een belangrijke bouwstof van eiwit is, werkt het positief op het immuunsysteem door de vorming van antilichamen. Door de collageenvormende eigenschappen stimuleert het het weefselherstel in het lichaam. Wanneer een dier onvoldoende L-Lysine binnenkrijgt kan dit leiden tot een verlaagde weerstand met daarbij een verhoogd risico op virale (herpes) infecties. Uit studies blijkt dat het suppletie met L-lysine de ernst van de symptomen terug kan dringen en verspreiding van het virus in tijden van stress tegengaat. Lees meer over L-Lysine en herpesvirussen.

Een combinatie van L-Lysine en verdunde extracten van Lapacho (Pau d'Arco), Rode zonnehoed (Echinacea) , Grote weegbree (Plantago major),  Indiaas longkruid (Justicia adhotoda), Gewone vlier(Sambucus nigra) en Waterhennep (Eupatorium)  maakt de behandeling van niesziekte succesvol.

Lapacho (Pau d’arco) is de naam van de binnenbast van een boom die in Brazilië voorkomt, de Tabebuia avellanedae. Deze bast bevat een stof - Quecha - welke zeer sterk ontstekingswerende eigenschappen bezit. Lapacho wordt ingezet bij bacteriële-, virale- en schimmelinfecties.

Echinacea is bekend om zijn immunostimulerende werking (antiviraal, ontstekingwerend). Tevens werkt Echinacea stimulerend op het lymfestelsel.

Plantago major werkt vooral op de slijmhuid van de longen en de spijsverteringsorganen. Plantago gaat allergische reacties tegen en remt ontstekingen. Tevens bezit Plantago antibacteriële en koortsverlagende eigenschappen. Eupatorium verhoogt de weerstand van het slijmvlies en wordt toegepast bij aandoeningen aan de bronchiën. De mineraalzouten ondersteunen het totale energetische systeem en stimuleren de celstofwisseling waardoor er een ontgiftende werking optreedt.

Bouw aan weerstand

Een samenstelling van ZinkL-Lysine, Fenegriek (Trigonella Foenigraecum), Grote weegbree (Plantago major), Rode zonnehoed (Echinacea) en Lapacho (Pau d'Arco) kan ingezet worden bij acute problemen met de weerstand. Denk hierbij aan acute ontstekingen, allergische reacties of bacteriële- en virusinfecties. 

Supplementen met vitaminen en mineralen ondersteunen de algemene weerstand van een dier.