Lezing Remco Sikkel: '3 soorten hoefbevangenheid. Of toch vier?'

vrijdag, 26 oktober, 2018 - 19:00

PaardEerlijk presenteert met trots de eerste editie van PaardEerlijk College: een zeer interessante en unieke lezing verzorgd door auteur en hoefverzorger Remco Sikkel op 26 oktober aanstaande bij ‘Het Gagelgat’ - stichting de Paardenkamp in Soest. We zijn ontzettend blij en dankbaar dat Remco deze leerzame lezing voor ons wil verzorgen.

Lezing ‘drie soorten hoefbevangenheid. Of toch vier?’
Sinds dr. Chris Pollitt vijftien jaar geleden hoefbevangenheid experimenteel wist te veroorzaken door een grote hoeveelheid fructaan via een neussonde in de maag van paarden te pompen, denken we de grote boosdoener gevonden te hebben. De vraag is alleen of fructaan, dat een paard al grazend binnenkrijgt, wel zo gevaarlijk is.

Als je bedenkt dat tot 90% van alle gevallen van hoefbevangenheid een hormonale oorsprong heeft en fructaan hierbij geen enkele rol speelt, is het op zijn minst opmerkelijk te noemen dat paardeneigenaren nog zo bezorgd zijn als het woord fructaan valt. Om de rol van fructaan op waarde te kunnen schatten zullen we in deze lezing gaan kijken naar de drie totaal verschillende soorten hoefbevangenheid die tegenwoordig onderscheiden worden. En met de winter voor de deur komt ook een vierde vorm aan bod. Een vorm die eigenlijk helemaal geen hoefbevangenheid is: winterbevangenheid.

Meer informatie op: https://www.paardeerlijk.nl/c-4548117/26-10-18-lezing-drie-soorten-hoefbevangenheid-of-toch-vier-door-remco-sikkel/