Wist je dat... je paard heel veel water nodig heeft?

Bij mensen is het inmiddels de gewoonste zaak dat we altijd een flesje water bij ons dragen. Water is belangrijk voor een goede gezondheid. Voor mensen is dat zo’n twee liter per dag. Maar wist je dat een paard wel 20 liter per dag nodig heeft? Veel he! En dat is onder normale omstandigheden: bij warm weer en bij inspanning kan die behoefte oplopen tot wel 50 liter! 

Schoon water

Ook jouw paard drinkt het liefste schoon water. Van bacteriën, schimmels en algen die in het water kunnen voorkomen, kan het ziek worden. Drinkwater uit de kraan is het zuiverst, maar wees je ervan bewust dat ook dat door lang staan vies kan worden. Zeker bij warm weer gaat dat snel. Zorg er dus voor dat je het water regelmatig ververst en dat de bak schoon is. Bij warm weer zelfs elke dag!

Natuurlijk water

Schoon drinkwater is de beste keuze voor je paard. Maar dat is misschien niet altijd voor handen. Als je paard is aangewezen op slootwater, wees je ervan bewust dat de daarin aanwezige bacteriën, gifstoffen en metalen niet altijd zichtbaar zijn. Aan de geur is het ook niet altijd goed te traceren. Maar water dat stinkt is in ieder geval geen optie voor je paard. De kleur zegt wel veel: groen, blauw of rood, het kan wijzen op de aanwezigheid van algen of ijzer. Dode vissen, vogels en andere dieren maken het water ook snel ongezond. Dus houdt dat ook in de gaten als je het slootwater op drinkbaarheid controleert.

Drinkt je paard graag regenwater?

Let er dan ook op dat het niet te lang heeft stilgestaan. Daarbij komen er vaak muggen op af. Zij planten zich voort in het water. 

Zwarte of witte bak? Tip van San

Onze paardenspecialist San zit de hele dag tussen de paarden. Het valt haar op dat veel mensen nog steeds kiezen voor een zwarte plastic bak voor het drinkwater voor hun paard. San: “In de veelgebruikte plastic zwarte bakken zitten weekmakers. Wist je dat die bij warm weer loskomen en je paard ziek kunnen maken? Bovendien worden die zwarte bakken al snel veel warmer dan de witte, en dus vatbaarder voor schimmels en bacteriën. Iets om je bewust van te zijn.”