Wist je dat... een detox en huidjeuk alles met elkaar te maken hebben?

De zomer kan voor gevoelige en allergische honden en katten een slechte periode zijn. Er zijn mugjes in de lucht, vlooien en mijten belagen je hond en kat en ook pollen kunnen een allergische huidreactie veroorzaken. Het immuunsysteem raakt overbelast en overprikkeld en kan niet meer goed zijn werk doen. Wist je dat je er daarom voor moet zorgen dat voor het immuunsysteem al voordat de grote aanval komt in optimale conditie moet zijn? Dat het voorjaar daarvoor dus een goede tijd is? En dat een detox of drainagekuur zorgt door de afvoer van afvalstoffen uit de organen? Waardoor de reinigende organen lever en nieren ook beter hun werk kunnen doen?

Lever en huidjeuk 

De lever is net als de nieren een belangrijk schoonmaakorgaan van het lichaam. Door een ophoping van afvalstoffen - denk aan toevoegingen in het voer, restanten van medicijnen als wormenkuren en chemische vlooien- en tekenmiddelen, luchtvervuiling en giftige stoffen in de bodem- kan de lever steeds minder goed zijn reinigende functie uitvoeren. Een niet goed werkende lever kan tot huidjeuk leiden. En het verzwakt het immuunsysteem.

Honden die extra gevoelig zijn voor prikkels uit hun omgeving en daardoor jeuk en huidirritatie krijgen, hebben vaak een overprikkeld immuunsysteem. Het kan de hond onvoldoende beschermen tegen de belastende stoffen en laat een overreactie zien. Met de vervelende verschijnselen voor het dier: jeuk, kale plekken in de vacht, korstjes, roodheid rond ogen, bijten op de poten en schuren met de kop.

Een detox versterkt het immuunsysteem.

Door je hond in het voorjaar een drainage of detox kuur van 4 tot 6 weken te geven, ontdoe je het lichaam van de giftige stoffen. Je zorgt ervoor dat het immuunsysteem in optimale conditie komt en dat het weerbaarder wordt voor allergenen. De lever en nieren zijn klaar voor hun reinigende werk. Zo gaat je hond sterker het zomerseizoen in!

Wat kun je nog meer doen?

  • Start na de detox ook met desensibilisatie voor pollen, vlooien, mijten of muggen.
  • Voorkom stress bij een dier dat gevoelig is voor huidjeuk. Dat verergert namelijk de klachten doordat stress de lever extra belast.
  • Haal in het hooikoortsseizoen een washand over de vacht van de hond na een wandeling, hiermee verwijder je al veel pollen en andere allergenen.
  • Vergeet niet de mand en de kleedjes van de hond extra te reinigen.
  • Bescherm je hond tegen vlooien en mijten met niet-chemische middelen.
  • Standaard ontwormen? Nee. Laat liever een ontlastingsonderzoek doen, om zeker te weten of er wormen zijn zodat je weet of een chemische ontwormingskuur nodig is. Preventief ontwormen heeft geen zin, het milieu in de darmen onaantrekkelijk maken voor parasieten wel.