Wist je dat... het gebit heel belangrijk is voor de gezondheid van je hond?

Wat kun je genieten van het stralende witte gebit van een jonge hond. Dat ziet er prachtig uit en maakt het dier extra aantrekkelijk. Maar wist je wel dat het heel belangrijk is om het gebit van je hond gezond te houden. Omdat ontstekingen zich gemakkelijk kunnen uitbreiden door het hele lichaam? En dat het tandglazuur erg kwetsbaar is en dat tennisballen, stokken en hele harde botten gemakkelijk beschadigingen aanbrengen aan het gebit? We zetten een aantal weetjes op een rij.

  • Een hond laat niet snel merken dat hij last heeft van zijn gebit. Let daarom op pijnsignalen als niet willen kluiven, voedsel uit de mond laten vallen en vieze adem.
  • Controleer minimaal elke week het gebit van je hond.
  • Het tandglazuur van een hond is driemaal zo dun als dat van een mens. Wees daarom voorzichtig met (te) harde botten en hard speelgoed. Kauwen op tennisballen schuurt het tandglazuur eraf. Rubberen speeltjes en balletjes zijn echt beter. 
  • Tandplaque en tandsteen kunnen leiden tot gaatjes en binnendringen van bacteriën in de bloedbaan. Je herkent het aan bruine plekken op de tanden en kiezen.
  • Voorkom het ontstaan van tandsteen en tandplaque door regelmatig poetsen met een microvezeldoekje. Je kunt je hond ook laten kauwen op een bullenpees of een ander (geen soepbot, want die zijn te hard) hard bot met vlees eraan. Dat schraapt de tanden en kiezen schoon. Denta stix zijn niet zo goed voor het hondengebit.
  • Pas op met balspelletjes en het vangen van stokken. Door de grote kracht op het gebit kunnen tanden en kiezen breken.
  • Een oudere hond is gevoeliger voor gebitsproblemen.

En wist je dat een Omega-3 olie met EPA en DHA-vetzuren de gezondheid van het gebit en de bek van je hond bevordert?

En wist je ook dat sommige ziekten soms de oorzaak van een slecht gebit kunnen zijn? Wees er alert op bij problemen met de suikerbalans, nieren en schildklieren. Als honden door jeuk door allergie veel op hen vacht kauwen, kunnen de haartjes in de bek leiden tot infecties en beschadigingen. Je kunt je dier ondersteunen met supplementen passend bij de aandoeningen en zo indirect ook het gebit beschermen. Denk aan Phytonics Gluco balance, PUUR Kidney en PUUR Urogeni, PUUR Derma en PUUR Resistentia.

Lees meer over het belang van een gezond gebit in de kennisbank