Wist je dat... het veel uitmaakt welk tuig of halsband jouw hond draagt?

Wist je dat er allerlei klachten kunnen ontstaan door het dragen van een verkeerde halsband of tuig? 

Halsbanden kunnen- zeker als de hond veel trekt- druk veroorzaken op het keelgebied. De larynx ofwel het strottenhoofd is erg gevoelig. Als deze geïrriteerd raakt kan het een droge, harde schrapende hoest veroorzaken. Gebruik daarom nooit slipbanden! Bij irritatie kan PUUR Laryngo bijdragen aan het herstel.

Een plotselinge (onbedoelde) ruk aan een halsband kan ook nog eens nekklachten veroorzaken. Er lopen enorm veel zenuwbanen in dit gebied, dus dit kan niet ongevaarlijk zijn. Bedenk dat de nek van je hond niet van elastiek is.

Koop nooit zomaar een tuig

Liever een tuig dan een halsband? Dat is zeker een goed idee, maar laat je goed adviseren. Ook hierbij geldt dat een tuig met rechte voorkant veel druk kan geven in het keelgebied. Kies liever voor een tuig met Y-vorm op de borst, zodat de larynx vrij is. Zorg ook dat het tuig goed past, zeker bij angstige hondjes. Vaak is een tuig te groot, zodat het te los zit en kan gaan hangen, zeker als het nat wordt. Hierdoor kan de hond eruit glippen (levensgevaarlijk!!) of met een poot erin verstrikt raken. Dit zijn allemaal ingrediënten voor blessures.