Blij met vuurwerkverbod: einde aan knallers en vuurpijlen

Blij met vuurwerkverbod: einde aan knallers en vuurpijlen

Geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer op Oud & Nieuw 2020. Goed nieuws, ook voor onze dieren! Eind januari nam het kabinet het besluit tot een gedeeltelijk vuurwerkverbod, waarbij deze onrust veroorzakende met ingang van de komende jaarwisseling op de zwarte lijst staan. Een belangrijke eerste stap naar hopelijk een algeheel verbod.

Voor Partij van de Dieren en Groen Links gaat dit besluit nog niet vergenoeg. Zij dienden daarom begin februari een initiatiefwet in met een totaal verbod op de zwaardere vuurwerkcategorieën. Het laatste woord over vuurwerk en een verbod erop, zal binnen de politiek zeker nog niet gezegd zijn. Ook is het aan de gemeenten hoe ze binnen hun grenzen op het kabinetsbesluit zullen reageren. De vraag hoe het verbod te handhaven is, zal hierin zeker een rol spelen.

Maar dat er goede ontwikkelingen gaande zijn is met dit besluit een feit. Het begin is er. En laten we hopen dat voor onze dieren de stress in de periode rond de jaarwisseling voortaan tot het verleden gaan horen.

Lees meer op: NRC, Partij voor de Dieren, NOS