Een kazerne in een lichaam

Het immuunsysteem van de hond en de kat: een kazerne in een lichaam_VacciCheck_NML health

Het immuunsysteem van de hond en de kat: een kazerne in een lichaam!

We krijgen zo vaak de vraag hoe dat immuunsysteem nu precies werkt en de opmerking dat titeren toch een momentopname is en de titers de volgende dag ineens weer heel anders kunnen zijn?
Wel, gelukkig is het immuunsysteem een prachtig ‘doordacht’ en goed ontwikkeld onderdeel van het lichaam. We zullen proberen dit op een duidelijke manier uit te leggen. Om het niet te verwarrend te maken, hebben we het nu alleen over volwassen dieren. Bij pups/kittens werkt het nog anders dus daar maken we binnenkort een aparte blog over!

Zie het immuunsysteem even als de krijgsmacht. De krijgsmacht bestaat uit meerdere onderdelen en ieder onderdeel heeft de beschikking over een eigen kazerne. Het spreekt voor zich dat alle kazernes goed beschermd dienen te worden tegen ongewenste indringers. We hebben dus een Hepatitis kazerne, een Parvo kazerne en een Distemper kazerne: allemaal keurig gesorteerd en netjes onderverdeeld. Voor de katten zijn er natuurlijk ook kazernes dus dat werkt exact hetzelfde!

Een lege kazerne is een makkelijke prooi, daar kan alles en iedereen zo naar binnen wandelen. Dat werkt dus niet en dan is het wachten totdat er problemen komen. Daarom zijn er in de kazernes soldaten gevestigd en aan hen de belangrijke taak om voor de beveiliging te zorgen. Deze soldaten zijn dus eigenlijk de antilichamen van de kazerne.

Dan komt de dag die je wist dat zou komen! Er komt een vijand aan, een heel legioen van Parvo-terroristen! Die staan voor de kazerne en proberen binnen te dringen. Op dat moment stormen de soldaten naar buiten en roepen onmiddellijk de reservetroepen op zodat die terroristen zo snel mogelijk overvallen en onschadelijk gemaakt kan worden. Wanneer de vijand verdrongen is, hoeven de reservetroepen niet meer naar 'huis' maar mogen blijven. Daardoor is er een maximale bezetting op de kazerne, is de kazerne prima beschermd dus heeft het geen zin om nog meer soldaten aan te brengen. VOL = VOL.

Terug naar de hond en de kat

Een dier kan antilichamen aanmaken door in contact te komen met het virus (onbeveiligde kazerne). Nu is dat juist hetgeen we helemaal niet willen want daardoor kunnen ze gruwelijk ziek worden en als ze het overleven dan moet je nog hopen dat ze er geen definitieve schade aan overhouden. Dit wil je dus niet. Daarom zijn er vaccins ontwikkeld. Dit is heel simpel gezegd een aangepast verzwakte versie van het levende virus. De hoeveelheid is heel laag maar net genoeg om als trigger te fungeren waardoor het lichaam wordt aangezet om antilichamen aan te maken. In eerste instantie worden er zogenaamde IgM antilichamen aangemaakt. Dit zijn de eerste antilichamen die door het vaccin en/of veldvirus worden aangemaakt. Deze stijgen heel snel maar verdwijnen ook weer heel snel. Tijdens deze daling worden er IgG antlichamen aangemaakt en dat zijn dus de definitieve antilichamen, de beroepssoldaten! (zie afbeelding!)
Indien een dier ziek wordt betekent het dus dat de hond hier geen antilichamen voor had en het leger dus niet uit kon rukken. Dan wordt het dier dus echt ziek en tijdens deze ziekte zullen dan de antilichamen worden aangemaakt maar dat is dus vaak veel te laat waardoor er blijvende schade kan ontstaan en in het ergste geval, het dier kan overlijden.

Er wordt vaak geroepen dat vaccinaties gif zijn maar laten we vooral niet doorslaan en niet vergeten dat deze vaccinaties juist voor heel veel goeds hebben gezorgd want door het vaccinatiebeleid wat gevoerd is, zijn de ziektes Hepatitis, Parvo en Distemper voor de hond en Panleukopenie, Herpes en Calici voor de kat onder controle c.q. beheersbaar geworden. Er zijn geen grote uitbraken meer zoals voorheen het geval was en er kan nu veel adequater gehandeld worden. Alleen blijkt er dus vaak helemaal niet zoveel gevaccineerd te hoeven worden omdat vaccinaties wel eens langer kunnen werken dan wordt aangegeven. Maar het kan dus ook heel goed zijn dat een vaccinatie deels of helemaal niet werkt. Dit verschilt dus per individu. 
Dit is nu precies waarom VacciCheck is ontwikkeld. Hiermee kun je dus met een druppeltje bloed zien of en hoe een dier beschermd is: het checken van een vaccinatie. Is er onvoldoende beschermd dan kan er gekeken worden hoe er zo passend mogelijk kan worden gevaccineerd zonder standaard gelijk alles te vaccineren (afhankelijk van de mogelijkheden van de vaccins). Is er nog voldoende bescherming dan hoeft er dus niet gevaccineerd te worden. 

Gaan we toch weer even terug naar de kazerne. De kazerne is goed beveiligd (beschermd) en er zijn voldoende reservisten. Dan zal het Ministerie van Defensie wel gek zijn om nog meer nieuwe soldaten aan te nemen. De boel is beschermd en dan zal een nieuwe vaccinatie dus niet zorgen voor nog meer bescherming. Vol = vol dus beschermd = beschermd. 

 

Dat mensen die hun dieren titeren tegen vaccineren zijn of tot een bepaalde stroming behoren is een heel groot misverstand en nergens op gebaseerd. Evenals dat een dier goed beschermd kan worden door veel liefde en goed voer! Was het maar zo simpel. Neemt niet weg dat veel liefde en goed voer natuurlijk top is maar daar is nog geen dier door geïmmuniseerd! Feit is wel dat mensen die titeren juist hun dier wel optimaal beschermd willen hebben voor zowel hun eigen bescherming alsook voor de bescherming van soortgenoten. Want optimaal beschermde dieren zullen deze besmettelijke ziektes zelf niet kunnen krijgen maar het ook niet door kunnen geven omdat het virus niet binnen kan dringen door de goede bescherming. Ze lopen dus eigenlijk tegen een gesloten deur aan en zullen dan dus een deur verder gaan om proberen binnen te komen. Zo goed mogelijk beschermen met zo weinig mogelijk vaccinaties, dat is het voordeel van titeren! Want wat is het nut om te vaccineren wanneer het helemaal niet nodig is? Dat is het lichaam onnodig belasten en dat is niet nuttig! Wat er niet ingaat, kan ook niet voor problemen zorgen! 

Kortom

Door eerst te titeren voorkom je onnodige en/of overbodige vaccinaties, weet je of je dier optimaal beschermd is, kun je het juiste vaccinatiemoment bepalen (ook bij pups/kittens), voorkom je de kans op bijwerkingen, en worden zieke/gevoelige/allergische dieren nog minder belast. Alleen maar voordelen in het belang van uw dier.