Spondylose

Spondylose bij de hond

Oorzaken, symptomen en behandeling  

De wervelkolom van een hond bestaat uit harde wervels die kunnen bewegen ten opzichte van elkaar door de gewrichten en de tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven vormen de verbinding tussen twee harde wervels en bestaan uit een buitenste ring van kraakbeen (de annulus fibrosus) met daarin een zachte kern (de nucleus pulposus).

Deze tussenwervelschijven werken als stootkussen en voorkomen dat de wervels hard tegen elkaar aan botsen en zo slijten. Wanneer de stootkussens, die in ieder gewricht zitten, beschadigd raken en er botwoekeringen ontstaan, spreken we van artrose. Wanneer het specifiek de stootkussens tussen de wervels betreft en er botwoekeringen tussen de ruggenwervels ontstaan, dan spreken we van spondylose.

Hoe ontstaat spondylose?

Wanneer de tussenwervels slijtage gaan vertonen en minder soepel en flexibel worden, probeert het lichaam dit te compenseren door nieuw botweefsel aan te maken. Dit weefsel wordt echter nooit zo als het oude weefsel, en gaat woekeren rond het gewricht. Bij spondylose vormen deze botwoekeringen als het ware ‘bruggetjes’ tussen de wervels in de rug of de nek; ze zorgen ervoor dat de gewrichten met elkaar vergroeien. Door deze starre bruggen verliest de rug zijn elasticiteit en flexibiliteit: bewegen wordt lastig.

Des te meer bruggen er ontstaan, des te stijver een dier is. De botuitsteeksels die ontstaan, kunnen bovendien zorgen voor druk op omliggende weefsels, zoals het ruggenmerg. Dit kan leiden tot erge pijn en heel soms tot verlamming.

De oorzaken van spondylose

Spondylose is een aandoening die voornamelijk bij honden op leeftijd voorkomt. Bij sommige rassen komt spondylose echter ook voor op jonge leeftijd. Grote rassen ontwikkelen relatief vaker spondylose dan kleine rassen. Ook beweging kan van invloed zijn op het ontstaan van spondylose. Denk aan pups die op jonge leeftijd teveel (moeten) bewegen of sporthonden die van geen ophouden weten en teveel van hun lichaam vragen. Een goede, gedoseerde beweging is van groot belang bij het voorkomen van spondylose.

Symptomen van spondylose

De rug en/of nek wordt stijf en pijnlijk. Dit resulteert vaak in een stijve, stramme of zwabberende gang. Vaak wordt hierdoor de bespiering in de achterhand minder (‘ingevallen billen’). Ook liggen, opstaan en ‘opstarten’ gaat moeilijk, als de hond eenmaal op gang is versoepelt de beweging vaak weer iets.

Honden met spondylose willen en kunnen vaak geen bewegingen maken waarbij ze hun rug belasten, zoals traplopen of in en uit de auto springen. Ook kunnen ze last krijgen van problemen met de ontlasting en urineren (incontinentie).

De diagnose van spondylose

Spondylose kan worden vastgesteld door röntgenologisch onderzoek, hierop zijn de bruggen en haken in de wervelkolom vaak duidelijk te zien.

De behandeling van spondylose

De botwoekeringen die ontstaan door spondylose gaan niet meer weg, ze zijn ook niet operatief te verwijderen. Het is van belang om nieuwe artrosevorming zo veel mogelijk tegen te gaan, de rug soepel te houden en de bespiering in de achterhand te optimaliseren waardoor het ongemak voor de hond zo min mogelijk is.

Soepel houden van de rug/artrosevorming tegengaan:

Een compleet glucosamine preparaat

De belangrijkste eigenschap van een goed glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat preparaat is dat het in staat moet zijn om proteoglycanen aan te maken. Proteoglycanen vormen, samen met water, de belangrijkste onderdelen van de gewrichtsvloeistof. Het bewegen op zich wordt makkelijker en de stofwisseling in de gewrichten neemt toe. In een compleet Glucosamine product zitten ook stoffen met een pijnstillende en ontstekingsremmende werking, dit maakt dat hond zich pijnvrij kan bewegen.

De bouwstoffen glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat zorgen samen voor de vorming van de proteoglycanen. Het aanwezige Cetyl myristoleaat fungeert als smeermiddel. Diverse plantendelen met een ontstekingsremmende- en pijnstillende werking zijn onmisbaar in een compleet glucosamine supplement bij spondylose. Tevens bevat dit supplement geen calcium, de voeding van de opgroeiende hond bevat in de regel voldoende calcium. Een overmaat aan calcium verhoogt de renale uitscheiding van magnesium, waardoor een tekort hieraan kan ontstaan en dus ook zeer geschikt voor jonge honden.

Omega-3

De gewrichtsontstekingen die bij artrose kunnen onstaan, worden geremd door de onstekingsremmende stoffen uit Omega-3 vetzuren. Hierdoor zullen de klinische klachten verminderen. Ervaring uit de praktijk laat zien dat na enkele weken toediening de dosering pijnstillers vaak verlaagd kan worden. Ook zijn er aanwijzingen dat de kraakbeenafbraak geremd kan worden.

Onverzadigde vetten zijn kromme, flexibele ketens terwijl verzadigde vetten juist stugge, rechte ketens zijn. In de cel nemen ze behoorlijk wat ruimte in waardoor ze de celwand op-rekken. Hierdoor wordt deze zo elastisch dat de prikkeloverdracht tussen de cellen wordt verbeterd.

Tegengaan van pijn en achterhandslapte, specifiek ontstaan door spondylose:

Dit middel is specifiek ontwikkeld voor spondylose. De verdunde Harpagophytum heeft een gunstig effect in het geval van botaanwas bij spondylose in het deel van de rug dat vlak boven de borstholte en de buik ligt.

Extracten van Curcuma, Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Wierook (Boswellia serrata) en verdunde extracten van Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens) en Kattensnor (Orthosiphon stamineus) hebben een positieve uitwerking op de zich door de achterhandslapte versneld ontwikkelende artrose van heupen (heupdysplasie) en knieën. Een samenstelling van deze ingrediënten versterkt de bespiering van de achterhand en verlaagt de prikkeldrempel in het deel van het ruggenmerg boven de buikholte en mede daardoor in staat is beginnende klachten met de ontlasting en het urineren te verminderen.

Opbouw van de bespiering in de achterhand

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan uw hond helpen met bewegen. U leert hierbij welke bewegingen goed zijn voor uw hond en welke niet en hoelang uw hond mag bewegen. Rust roest is absoluut waar in het geval van spondylose, maar ook teveel beweging is niet goed. Een fysiotherapeut kan u handvaten geven om het leven/bewegen met uw hond voor beide zo leuk mogelijk te houden.

Spieropbouw

Wanneer er veel spierarbeid geleverd moet worden, hebben de spieren meer ATP nodig als energie-leverancier. Deze ATP wordt geleverd door creatine. Wanner de ATP door de spier gebruikt wordt, wordt deze gesplitst in ADP, P (fosfaat) en energie. Om deze ADP + P later weer terug te zetten naar ATP (waaruit weer energie vrijgemaakt kan worden), zijn er energiesystemen in het lichaam nodig die hiervoor kunnen zorgen. Dit zijn de fosfaatpoel, het melkzuur-systeem en het zuurstofsysteem.

Een zeer uitgebreid recept met o.a. Damiana (Turnera diffusa), Schietwilg (Salix alba), Foliumzuur, Biotine, Magnesium (als –citraat), Zink (als -L-methionine), L-Arginine, L-Glycine, en L-Methionine die deze systemen ondersteunen waardoor de energievoorziening van de spieren verbetert wordt, er sneller herstel na spierarbeid optreedt en de groei van spiermassa wordt bevorderd. Ook stoffen zoals MS welke de banden en pezen versterken zijn onmisbaar in dit product. Door toevoeging van specifieke planten en kruiden worden ook ontsteking en geremd en pijn gestild.