Choline ouderdom komt met gebreken - filmpje

Ouderdom komt met gebreken

Symptomen die we vaak tegenkomen bij oudere dieren zijn overmatig verharen, snellere irritatie en veel slapen. Een verminderde werking van het zenuwstelsel kan leiden tot slechtere oriëntatie. Het verliezen van urine kan ontstaan door een vertraagde prikkeloverdracht tussen zenuwen van de hersenen naar de blaas. Het miauwen 's nachts wat regelmatig voorkomt bij oudere katten is zeer vervelend voor het baasje, maar de kat kan er niets aan doen. 

Essentiele voedingsstof Choline

Toevoeging van de essentiele voedingstof Choline aan de maaltijden zorgt ervoor dat de neurotransmitteractiviteit in de hersenen beter gereguleerd wordt. Het kan bovengenoemde problemen aanpakken. Het baasje kan weer rustig slapen!

Geheugenverlies en primaire epilepsie kunnen ook een indicatie zijn om het oudere dier extra te ondersteunen met Choline.
 
Choline wordt ook wel een half-vitamine genoemd. Het wordt ingedeeld bij de B-vitaminen. Een Vitamine B deficiëntie komt veel voor bij oudere dieren. Dit kan optreden door een minder goede en evenwichtige darmflora. Maar ook doordat Vitamine B zijn activiteit verliest bij blootstelling aan licht en zuurstof, waardoor de opname minder is. Choline kan langdurig gegeven worden aan oudere dieren.

Cholinergische neurotransmissie 

Choline is een precursor van de neurotransmitter acetylcholine. Het is essentieel voor de aanmaak en afgifte van acetylcholine in de zenuwcellen. In het perifere zenuwstelsel activeert acetylcholine de spieren. Ook is het de belangrijkste neurotransmitter binnen het parasympatisch zenuwstelsel. Dit is het systeem dat organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Het stimuleert de spijsvertering. Net als de aanmaak van glycogeen, waarin overtollig glucose uit het bloed wordt opgeslagen. Daarnaast vervult acetylcholine een belangrijke functie bij leerprestaties, kortetermijngeheugen, opwinding en het beloningssysteem in de hersenen.

Speciaal afgestemd op behoefte oudere dier

Een tablet met Choline en verschillende aminozuren, vitamines en mineralen is speciaal afgestemd op de behoefte van het oudere dier.

De vitamines en Choline vallen onder de ongenummerde B-Vitaminen en verlagen gezamenlijk het cholesterolgehalte.

Vitamine B-1 (thiamine)

Thiamine speelt een rol bij de zenuwprikkeloverdracht, de juiste spiercoördinatie en het in stand houden van het perifere zenuwstelsel. De relatie tussen Vitamine B-1 en het gedrag uit zich vooral in de gedragsfactoren die we kennen als prikkelbaarheid en rusteloosheid.

Vitamine B-3 (niacine)

Naast problemen met de spijsvertering en huidproblemen geeft een licht tekort aan Vitamine B-3 mogelijk al aanleiding tot angstig gedrag.

Vitamine B-6 (pyridoxine)

Pyridoxine is onontbeerlijk voor een goed functionerende stofwisseling (onder andere in de lever). De stof speelt een cruciale rol in de vorming van serotonine en daarmee een goed functioneren van zowel de hersenen als het zenuwstelsel.

Vitamine B-12 

Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof en speelt een belangrijke rol bij onder meer cellulaire herstelprocessen, bloedaanmaak en hersenfunctie.

Klik hier verder