Blogs
Stress en weerstand bij katten
24 oktober 2023
Door: Evelien van der Waa, homeopathisch dierenarts
Multicat huishouden
14 september 2023
Voor veel katten is het samenleven met andere katten in een huis stressvol. Hoe zorg je voor rust en harmonie in huis met een groep katten? Je leest het in dit blog van Evelien van der Waa, homeopathisch dierenarts.
Doping in de paarden- en hondensport
11 september 2023
Doping in de paarden- en hondensport
Goed nieuws voor katten met diabetes
7 juli 2023
Ook bij katten komt diabetes (suikerziekte) voor. In het geval van suikerziekte is er in het bloed van de kat een te grote hoeveelheid glucose (suiker) aanwezig. Die glucose is nodig in de lichaamscellen maar kan daar niet naartoe omdat de kat zelf onvoldoende insuline aanmaakt of omdat de cellen ongevoelig zijn geworden voor insuline. De hoge suikerspiegel leidt tot een hongergevoel, veel drinken en plassen en afvallen.
Giardia, een lastige darmgast
22 juni 2023
Darmongemakken worden nogal eens veroorzaakt door ongenode darmgasten. Zoals bijvoorbeeld giardia. Deze, sterk vergroot, lief uitziende spookjes irriteren de darmwand en kunnen vervelende darmklachten veroorzaken. Helaas veroorzaken deze lastige gasten ook vaak andere klachten zoals gedragsproblemen. Kunnen we dit probleem op een natuurlijke manier oplossen? Ja is het antwoord. In dit blog ga ik er over vertellen.
Uit de praktijk van… Evelien van der Waa: Dwangmatig likken bij katten
19 mei 2023
Evelien van der Waa is homeopathisch dierenarts en vertelt ons over wat ze tegenkomt in de praktijk. Deze keer vertelt ze over een lezing die ze heeft gegeven op het Animal Event. Het gaat over dwangmatig wasgedrag bij katten. Hoe je dit herkent en hoe je hierin kunt ondersteunen. Welke homeopathische types zijn er te herkennen en welke middelen kun je hiervoor inzetten.
Kleine puppy’s groeien groot.
31 maart 2023
Zo aandoenlijk als puppy’s zijn als ze nog klein zijn, zo snel zijn ze ook groot. Maar sommige puppy’s groeien zo snel, dat dit ook ongemak met zich mee kan brengen. Hoe ondersteun je de groei op een goede manier? Want tijdens de groei kan er nogal wat misgaan. Begeleid de groei met voorzichtigheid en zorg dat de juiste bouwstoffen voldoende aanwezig zijn. In dit artikel kun je er alles over lezen.
Obesitas bij katten
21 maart 2023
Obesitas bij katten
Het is moeilijk toegeven maar het is een feit: één van mijn katten is te dik. Ik zie het eindelijk onder ogen en eigenlijk zag ik het wel aankomen. Ik noem hem liefkozend ObesiThomas en Dikkie Dik. Maar met lieve naampjes los ik het probleem natuurlijk niet op en dus moet er iets gebeuren. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat kan ik eraan doen? Mijn zoektocht naar antwoorden deel ik met jullie in dit blog.
Het is moeilijk toegeven maar het is een feit: één van mijn katten is te dik. Ik zie het eindelijk onder ogen en eigenlijk zag ik het wel aankomen. Ik noem hem liefkozend ObesiThomas en Dikkie Dik. Maar met lieve naampjes los ik het probleem natuurlijk niet op en dus moet er iets gebeuren. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat kan ik eraan doen? Mijn zoektocht naar antwoorden deel ik met jullie in dit blog.
Lelies: prachtige bloemen maar gevaarlijk voor katten!
21 maart 2023
Het is al jaren bekend dat lelies giftig zijn voor katten. Er schijnen nu stuifmeelvrije lelies te zijn en deze worden bestempeld als een ‘veilige’ optie voor kattenbezitters. Maar helaas zijn alle delen van de lelie giftig, niet alleen het stuifmeel. Een stuifmeelvrije lelie is dus niet veilig voor katten en het advies voor katteneigenaren om lelies te mijden blijft onveranderd.
Katja Slippens over de do's & don'ts bij de jonge hond
14 maart 2023
Katja, dierenliefhebber en eigenaar van drie honden en Agility topsporter deelt in deze blog do's & don'ts bij puppies en jonge honden. Een pup in huis is zo ontzettend leuk en zo verleidelijk om de pup zijn eigen gang te laten gaan en lekker te laten ontdekken. Maar een rare beweging, schrikmoment of ongelukje is zo gebeurd en kan schade brengen, lichamelijk of geestelijk. Het kan zich zelfs op latere leeftijd uiten, terwijl je deze problemen eventueel zou kunnen voorkomen. Naast de tips in deze blog, zorg vooral dat de pup een goede basis heeft. Goede voeding, supplementen als bouwstenen voor het gestel en bouw aan een goede vertrouwensband. Jullie zullen daar samen jarenlang plezier van hebben. Er komt veel op je af als je een puppy in je gezin opneemt: een puppy die jou ten volste vertrouwt en altijd onvoorwaardelijk van je zal houden. Het is aan jou om dat vertrouwen te beantwoorden met liefde en bescherming. Maar boven alles, geniet van je hondje. Samen!
Katy, een kwakkelend kooikerhondje
9 maart 2023
Katy, een vierjarig Kooikerhondje, stond in de agenda aangekondigd met ‘’kwakkelhond’’. Meestal is dat zoals de eigenaar het verwoord en gaat het om een aantal klachten die aanhouden of steeds terugkomen. Het dossier van Katy laat zien dat het wel wat ingewikkelder is dan dat. Anneke Schellingerhout van holistische dierenartspraktijk Jyoti vertelt hoe het verder ging met Katy.
Detox hond: een schone motor loopt beter
14 februari 2023
Om het lichaam te ontdoen van ballast zoals gifstoffen en afvalstoffen, gebruikt men vaak de term detox. Ook ontgiften, draineren, reinigen en activeren zijn termen die iets zeggen over de afvoer van afvalstoffen uit het systeem. Nog belangrijker is dat detox de organen prikkelt zodat hun werking geoptimaliseerd wordt. Hierdoor kan het lichaam nog beter functioneren.
Wat houdt een detox voor je hond nu eigenlijk in? En hoe kun je hem dit het beste geven?
Wat houdt een detox voor je hond nu eigenlijk in? En hoe kun je hem dit het beste geven?
Goedgebekt. Check die bek!
1 februari 2023
Katten zijn vleeseters en hebben een zogeheten carnivoren gebit. Het gebit van de kat is daardoor, net als bij de hond, bedoeld voor het vangen en verscheuren van prooien. De sterke en extra scherpe hoektanden én klauwen van de kat spelen een belangrijke rol bij het vangen en doden van de prooi. De grote knipkiezen worden gebruikt bij het verscheuren van de prooi. Maar gebruikt de kat vandaag de dag zijn gebit nog wel waarvoor het bedoeld is? In deze blog van kattengedragsdeskundige Adriënne van 't Wout lees je een stukje over evolutie, gevolg, signalen en wat je kan doen om het gebit en tandvlees in goede conditie te houden.
Uit de praktijk van... Evelien van der Waa: 'Katten en homeopathie'
27 januari 2023
In dit blog bespreekt dierenarts Evelien van der Waa veel voorkomende aandoeningen bij katten en de mogelijkheden vanuit de complementaire diergeneeskunde. Regelmatig komen hierbij homeopathische complexpreparaten aan bod. Evelien heeft een boek geschreven over 'Katten en Homeopathie'. Ik heb dit boek geschreven voor katteneigenaren die met hun kat bij een homeopathische behandelaar zijn en meer willen lezen over het middel dat hun kat heeft gekregen. Het boek is niet bedoeld om als eigenaar zelf een middel voor je kat te kiezen. Daarvoor is de klassieke homeopathie te ingewikkeld en te diepgaand. Voor homeopathische behandelaars van dieren kan het boek interessant zijn om het beeld van de verschillende homeopathische middelen bij de kat beter te leren kennen en daardoor makkelijker te herkennen bij hun eigen kattenpatiënten. Met dit boek hoop ik een bijdrage te leveren aan de bekendheid van de homeopathie als mogelijkheid om toe te passen bij katten. Homeopathie is geen wondertherapie, maar wel een hele mooie aanvulling op de reguliere diergeneeskunde. Homeopathie kan prima samen worden toegepast met de reguliere diergeneeskunde.
Houd je oudje vitaal
17 januari 2023
Leeftijd is maar een getal toch? Gezond en avontuurlijk leven geeft de beste kans om vitaal oud te worden. Preventieve zorg én extra aandacht voor beginnend ouderdomsgedrag is een must. We horen vaak dat ouderdomskwaaltjes voor lief worden genomen terwijl je ze heel goed kan ondersteunen. Een senior hond heeft andere behoeften dan een jonge hond. In dit stuk nemen we je mee met wat je als diereigenaar zelf kan doen om je oudje zo goed mogelijk te ondersteunen, hoe het verouderingsproces precies werkt, wat dementie is, de invloed en werking van zintuigen, voeding, gebit- en tandvleesproblemen en het vroegtijdig herkennen van een verslechterde lever- en nierfunctie. Neem ouderdomskwaaltjes niet voor lief en houd met de juiste aanpak en bouwstoffen je oudere hond vitaal.
De Winner een succes met rustgevende supplementen
10 januari 2023
Het laatste weekend van november was het zover, ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en ons Manchester team in te schrijven voor zowel show als agility op de Winner show in Leeuwarden. Mr. Basil is mijn 2 jarige manchester terriër en een geweldige, vrolijke, sociale reu, super geschikt voor de show, dat is uiteraard de mening van mij, nu maar eens kijken wat de exterieur keurmeester van hem vindt. Met rustgevende supplementen kon er een goede prikkelverwerking plaatsvinden waardoor de honden het evenement goed hebben doorstaan.
Start op tijd! Wacht niet met behandelen van angst tot het laatste moment.
19 december 2022
Waar dierprofessionals vaak tegen aan lopen is dat huisdiereigenaren in de week tussen kerst en oud en nieuw aan de toonbank staan. De vraag is dan of ze iets hebben voor de hond of kat die toch wel erg bang is voor het vuurwerk dat richting oud en nieuw steeds vaker te horen is. Jammer is dat het dan letterlijk 5 voor 12 is. Oud en nieuw staat voor de deur. Wat kun je nu nog doen? Maar sterker nog, wat had je al kunnen doen? En wat kun je voor volgend jaar anders doen als huisdiereigenaar? Allemaal vragen waar we een antwoord op gaan geven.
Uit de praktijk van... Evelien van der Waa: 'Katten met jeuk'
9 december 2022
Van de katten die ik zie in mijn praktijk als homeopathisch werkend dierenarts zijn er veel katten met jeukklachten. En dat zijn vaak lastige patiënten om te behandelen. Jeuk is namelijk een aspecifieke klacht, dat wil zeggen dat het niets zegt over de oorzaak. Vaak spelen allergieën een rol bij jeuk, ook bij katten. De meest voorkomende vorm van allergie bij katten is een vlooienallergie, daarna komt een voedingsallergie en daarna pollenallergie.
Emotionele weerbaarheid bij de hond
29 november 2022
Veel mensen die een pup of herplaatser aanschaffen zijn zich niet bewust van de emoties die kunnen leiden tot probleemgedrag bij honden. Net als mensen kunnen honden ook emotionele klachten hebben, soms met het label ADHD, PTSS of overprikkeldheid. Hoe je hond en baas zo goed mogelijk kan ondersteunen lees je hier.
Tranquillo! Over de hond met angst, gedragsproblemen, hyperkinesie en snel overprikkeld raken
28 november 2022
Honden hebben net als wij mensen een emotionele belevingswereld. Ook al werken deze emoties net iets anders dan bij ons, ze zijn van grote invloed op het gedrag van onze honden. Als pup leert een hond omgaan met alle voorkomende emoties zoals angst, opwinding en frustratie. Het is goed dat een hond al jong met al deze emoties in aanraking komt. Op deze manier wordt er emotionele weerbaarheid ontwikkeld, een manier om met deze emoties om te gaan.
Uit de praktijk van... Evelien van der Waa: 'Dementie bij katten'
29 september 2022
Katten worden tegenwoordig makkelijk 16 jaar of ouder. En dat is natuurlijk heel fijn voor ons als baasjes, want dan kunnen we langer van ze genieten. Helaas heeft een hogere leeftijd wel tot gevolg dat katten nu ook met echte ouderdomsziekten te maken krijgen. Een van die ziekten is dementie. Dit is vergelijkbaar met dementie bij mensen en bij honden. Door de hoge leeftijd ontstaan er veranderingen in de hersenen en ontstaat er afwijkend gedrag. Bij de kat wordt officieel gesproken van het Cognitieve Dysfunctie Syndroom of wel een vermindering van de cognitie (=kennis, begrip). Er is sprake van dit syndroom als de leeftijd klopt (hoge leeftijd) en er geen andere medische oorzaken zijn, die de symptomen van de kat kunnen verklaren. Een syndroom is een ziektebeeld: een verzameling van verschijnselen die vaker in dezelfde combinatie optreedt.
Fytotherapeutische druppel bij spondylose
8 augustus 2022
Twee jaar geleden merkte ik dat Ziva niet meer explosief het water in dook, eigenlijk helemaal ni
Verminderde eetlust bij katten
26 juli 2022
Soms verliest een kat zijn eetlust. Dit kan voorkomen als gevolg van veel zaken, waaronder zowel ziekte als stress. Eet jouw kat niet meer zoals hij of zij dat normaal deed? Neem dan eerst contact op met je dierenarts. Een periode van minder of zelfs niet eten kan een behoorlijk negatief effect hebben op de gezondheid van je kat. Zelfs korte periodes van minder voedselinname (drie dagen of meer) kunnen aanzienlijke effecten hebben op het herstel van ziekte, wondgenezing en het immuunsysteem. Daarnaast zijn katten ook vatbaar voor leverproblemen veroorzaakt door gebrek aan voer (leververvetting).