Katja, dierenliefhebber en eigenaar van drie honden en Agility topsporter deelt in deze blog do's & don'ts bij puppies en jonge honden. Een pup in huis is zo ontzettend leuk en zo verleidelijk om de pup zijn eigen gang te laten gaan en lekker te laten ontdekken. Maar een rare beweging, schrikmoment of ongelukje is zo gebeurd en kan schade brengen, lichamelijk of geestelijk. Het kan zich zelfs op latere leeftijd uiten, terwijl je deze problemen eventueel zou kunnen voorkomen. Naast de tips in deze blog, zorg vooral dat de pup een goede basis heeft. Goede voeding, supplementen als bouwstenen voor het gestel en bouw aan een goede vertrouwensband. Jullie zullen daar samen jarenlang plezier van hebben. Er komt veel op je af als je een puppy in je gezin opneemt: een puppy die jou ten volste vertrouwt en altijd onvoorwaardelijk van je zal houden. Het is aan jou om dat vertrouwen te beantwoorden met liefde en bescherming. Maar boven alles, geniet van je hondje. Samen!
Blogs

Koliek: voorkomen, herkennen en doen
13 maart 2023
Als je paard ineens niet meer wil eten, veel rolt, naar de buik kijkt en schraapt met de voorbenen, dan moet je beducht zijn op koliek. Koliek is alarmfase rood bij paardenbezitters. Het is een verzamelnaam voor hevige buikpijn, die meerdere oorzaken kan hebben. Pijn door darmproblemen komt helaas veel voor. Meestal in het voor- of najaar. Bij iedere koliek bij een paard geldt: zo snel mogelijk de dierenarts laten komen!

Ruwvoeding als basis!
1 februari 2023
Niets is zo netjes en zo ordelijk als onze natuur. De natuur is altijd in evenwicht. Krijgt jouw paard een evenwichtige en natuurlijke maaltijd of net niet helemaal? Een uitgebalanceerd en biologisch menu zal ervoor zorgen dat jouw paard waarschijnlijk alles binnenkrijgt wat nodig is om gezond te worden en te blijven. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Het hooi wordt vaak gewonnen van uitgeputte of éénzijdige grond, het gras is vaak gekweekt en bevat lang niet altijd de diversiteit waar paardendarmen goed op functioneren. In de natuur zouden paarden de hele dag scharrelen en foerageren om diverse grassen, takjes, kruiden en bladeren tot zich te nemen. Als de dagelijkse voeding goed is en het paard in een goede conditie verkeerd, zal jouw viervoeter hoogstwaarschijnlijk veel juiste essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Maar als de behoefte (tijdelijk) hoger is door seizoenswisselingen, stress, zware trainingen óf de voedingsstoffen in het ruwvoer en krachtvoer zijn niet toereikend, is het aanvullen van een vitaminen- en mineralensupplement een goed begin om aan de gezondheid van jouw paard te werken. Natuurgeneeskundig therapeut Dietske Dijkman neemt je in dit blog kort en duidelijk mee hoe het zit en wat je kan doen.

Goedgebekt. Check die bek!
1 februari 2023
Katten zijn vleeseters en hebben een zogeheten carnivoren gebit. Het gebit van de kat is daardoor, net als bij de hond, bedoeld voor het vangen en verscheuren van prooien. De sterke en extra scherpe hoektanden én klauwen van de kat spelen een belangrijke rol bij het vangen en doden van de prooi. De grote knipkiezen worden gebruikt bij het verscheuren van de prooi. Maar gebruikt de kat vandaag de dag zijn gebit nog wel waarvoor het bedoeld is? In deze blog van kattengedragsdeskundige Adriënne van 't Wout lees je een stukje over evolutie, gevolg, signalen en wat je kan doen om het gebit en tandvlees in goede conditie te houden.

De Winner een succes met rustgevende supplementen
10 januari 2023
Het laatste weekend van november was het zover, ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en ons Manchester team in te schrijven voor zowel show als agility op de Winner show in Leeuwarden. Mr. Basil is mijn 2 jarige manchester terriër en een geweldige, vrolijke, sociale reu, super geschikt voor de show, dat is uiteraard de mening van mij, nu maar eens kijken wat de exterieur keurmeester van hem vindt. Met rustgevende supplementen kon er een goede prikkelverwerking plaatsvinden waardoor de honden het evenement goed hebben doorstaan.

Het favoriete Phytonics product van Eva Roemaat
4 januari 2023
Eva :“Een paard dat van lucht dik wordt en een paard waar het bewegingsapparaat een groot punt van aandacht blijft... Dit was voor mij de start in de zoektocht naar de juiste ondersteuningen. Zo kwamen de producten van Phytonics op mijn pad. Mijn favoriete producten zijn Joint comp en de Gluco balance!”
Aan het woord is Eva Roemaat. Eva geeft veel lessen en clinics in vrijheidsdressuur en heeft hier zelfs samen met Jesse Drent een boek over geschreven ‘Handboek Vrijheidsdressuur’. Haar paarden gezond houden is voor haar van groot belang. Preventieve gezondheidszorg en de inzet van de juiste bouwstoffen, kruiden, mineralen en vitaminen is een must.
Aan het woord is Eva Roemaat. Eva geeft veel lessen en clinics in vrijheidsdressuur en heeft hier zelfs samen met Jesse Drent een boek over geschreven ‘Handboek Vrijheidsdressuur’. Haar paarden gezond houden is voor haar van groot belang. Preventieve gezondheidszorg en de inzet van de juiste bouwstoffen, kruiden, mineralen en vitaminen is een must.

Hoe herken je spanning en stress bij je paard? En wat kun je doen om je paard te ondersteunen?
19 december 2022
Heeft je paard last van spanning dan is het goed om te kijken of je de oorzaak hiervan kan achterhalen. In het zoeken naar de oorzaak kan het waardevol zijn om een professional mee te laten kijken. Er zijn namelijk heel veel factoren die mee kunnen spelen bij onrust en spanning.
Denk aan fysieke ongemakken. Zoals blokkades in de nek, rug of onderliggende organen. Ook het harnachement en de manier van rijden speelt een grote rol in het wel of niet kunnen ontspannen. En natuurlijk de tijd van het jaar met alle stressfactoren van dien.
Dietske Dijkman is natuurgeneeskundig therapeut voor dieren bij Dierenwerkplaats. Zij vertelt over haar ervaringen.
Denk aan fysieke ongemakken. Zoals blokkades in de nek, rug of onderliggende organen. Ook het harnachement en de manier van rijden speelt een grote rol in het wel of niet kunnen ontspannen. En natuurlijk de tijd van het jaar met alle stressfactoren van dien.
Dietske Dijkman is natuurgeneeskundig therapeut voor dieren bij Dierenwerkplaats. Zij vertelt over haar ervaringen.

Start op tijd! Wacht niet met behandelen van angst tot het laatste moment.
19 december 2022
Waar dierprofessionals vaak tegen aan lopen is dat huisdiereigenaren in de week tussen kerst en oud en nieuw aan de toonbank staan. De vraag is dan of ze iets hebben voor de hond of kat die toch wel erg bang is voor het vuurwerk dat richting oud en nieuw steeds vaker te horen is. Jammer is dat het dan letterlijk 5 voor 12 is. Oud en nieuw staat voor de deur. Wat kun je nu nog doen? Maar sterker nog, wat had je al kunnen doen? En wat kun je voor volgend jaar anders doen als huisdiereigenaar? Allemaal vragen waar we een antwoord op gaan geven.

Tranquillo! Over de hond met angst, gedragsproblemen, hyperkinesie en snel overprikkeld raken
28 november 2022
Honden hebben net als wij mensen een emotionele belevingswereld. Ook al werken deze emoties net iets anders dan bij ons, ze zijn van grote invloed op het gedrag van onze honden. Als pup leert een hond omgaan met alle voorkomende emoties zoals angst, opwinding en frustratie. Het is goed dat een hond al jong met al deze emoties in aanraking komt. Op deze manier wordt er emotionele weerbaarheid ontwikkeld, een manier om met deze emoties om te gaan.

Jill van Paard & Voeding meet paarden door met de Lecher-Antenne om een beeld te creëren van de algehele gezondheid
12 augustus 2022
Jill Smit is eigenaresse van Paard & Voeding. Jarenlang geeft zij advies op maat omtrent voeding en supplementen. Ze verkoopt voer en producten waar zij volledig achter staat en je kunt ook bij haar terecht voor verzorgingsproducten, hoofdstellen en stalbenodigdheden. Kortom, alles voor een gezond paard en om het paard gezond te houden. Naast Paard & Voeding geeft zij ook Paard & Coaching sessies en heeft ze het werken met de Lecher-Antenne eigen gemaakt.
In onderstaande blog legt Jill hier meer over uit en deelt een mooi praktijk voorbeeld.
In onderstaande blog legt Jill hier meer over uit en deelt een mooi praktijk voorbeeld.
Fytotherapeutische druppel bij spondylose
8 augustus 2022
Twee jaar geleden merkte ik dat Ziva niet meer explosief het water in dook, eigenlijk helemaal ni

VacciCheck bij Dierenkliniek DeZadelkamer
19 juli 2022
Wij gingen op bezoek bij Bernadette Spaak, eigenaar van Dierenkliniek DeZadelkamer. De praktijk staat naast het huis van Bernadette in de prachtige bosrijke omgeving, aan het Spanderswoud. Zodra je de auto uit komt word je blij begroet door een paar paarden in de paddock en de vogels in de bloemrijke tuin. Bernadette is hier haar eigen praktijk begonnen voor paarden, honden en katten nadat zij 10 jaar lang voor diverse klinieken heeft gewerkt in zowel binnen als buitenland. Ze is maar liefst 7 dagen per week geopend en ontvangt dagelijks dieren met uiteenlopende klachten.

Zonbescherming voor paarden. Waarom een zonnebrandcrème voor je paard?
29 juni 2022
Mens en dier halen erg veel goede dingen uit de zon. We warmen ons ermee op en halen er vitamines uit. Maar de zon kan ook verraderlijk zijn. Het kan de huid verbranden en hierdoor kunnen andere huidproblemen ontstaan. Voor paarden die gevoelig en kwetsbaar zijn voor de zon is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. De vacht biedt zelf bescherming tegen UV-straling maar dun- en lichtbehaarde plekken dienen daarom extra behandeld te worden. Waarom je het beste kan kiezen voor een product speciaal ontwikkeld voor de dierenhuid en waarom een natuurlijke variant lees je hier.

Liever voorkomen dan genezen: Wat te doen met teken, ze zijn er het hele jaar?
28 juni 2022
Die vervelende teken ook. Wat te doen tegen teken, ze zijn er het hele jaar. Tijdens de kerstvakantie, in het voorjaar, najaar en zeker nu weer met deze mooie zomerse dagen. Ik voel me er niet goed bij dat ik continu een chemisch middel toedien aan mijn honden. Een duurzame en veilige behandeling met STOP! Animal Bodyguard past me beter. Het werkt goed, en die ene teek die ik toch vind in het hoogseizoen die neem ik voor lief, wetende dat mijn honden veilig en gezond zijn.

Hond mee op vakantie. Waar moet je allemaal aan denken?
28 juni 2022
Nederlanders trekken er graag op uit. Een weekendje in eigen land of op vakantie naar het buitenland. Honden zijn onderdeel van het gezin en tegenwoordig mag de hond steeds vaker gezellig mee op reis. Om dit soepel te laten verlopen is het belangrijk de vakantie goed voor te bereiden.
Naast een goede voorbereiding qua producten is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de regels in het desbetreffende vakantieland. Laat je niet verrassen en weet wat je moet doen wanneer je toch naar de dierenarts moet.
Naast een goede voorbereiding qua producten is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de regels in het desbetreffende vakantieland. Laat je niet verrassen en weet wat je moet doen wanneer je toch naar de dierenarts moet.

Schijnzwangerschap en training: Wat is een goede aanpak?
21 juni 2022
Schijnzwangerschap kan klachten met zich meebrengen maar heeft ook zeker nut. Waarom? Dat lees je in deze blog. Hoe herken je schijnzwangerschap, welke ongemak zie je en wat kan je jouw klant adviseren?
Kenmerken schijnzwangerschap:
Opgezette melkklieren
Melkafgifte tepels
Sloom en veel slapen
Zich afzonderen
Niet willen eten
Depressief....
Kenmerken schijnzwangerschap:
Opgezette melkklieren
Melkafgifte tepels
Sloom en veel slapen
Zich afzonderen
Niet willen eten
Depressief....

Hoe zit het nu met de eikenprocessierups?
31 mei 2022
Een ‘hype’ aan klachten... De brandharen van de eikenprocessierups waren de boosdoener. De telefoon bij NML stond roodgloeiend met vragen van zowel professionals als diereigenaren hoe dieren te ondersteunen met deze klachten. Uiteraard hebben wij producten die de klachten ondersteunen. NML zou NML niet zijn om deze vraag met beide handen aan te pakken en is direct aan de slag gegaan om een breed inzetbaar product te ontwikkelen om dier en mens tijdens deze maanden waarin de rupsen actief zijn te ondersteunen.
The making off…
The making off…

Over het randje: Poes Hazel plast staand en dat geeft problemen
17 mei 2022
Kattengedragsdeskundige Adriënne van t Wout versterkt sinds maart het NML team met haar Katten Kennis. Zij deelt haar ervaring en kennis in blogs, reviews en beeldmateriaal en combineert kattengedrag met supplementen om de gezondheid optimaal te houden en te maken. In deze blog deelt zij een casus over Poes Hazel waarbij stress de onderliggende oorzaak bleek van haar gedrag.
Haar naam is Hazel, een lapjespoes van 6 jaar oud. Ze is een Amerikaanse poes, dochterlief van eigenaresse heeft haar vanuit de VS meegenomen toen zij daar studeerde. Hazel kwam op een dag aanlopen en de twee waren vanaf dat moment onafscheidelijk. Toen de studie klaar was nam ze Hazel mee naar Nederland.
Haar naam is Hazel, een lapjespoes van 6 jaar oud. Ze is een Amerikaanse poes, dochterlief van eigenaresse heeft haar vanuit de VS meegenomen toen zij daar studeerde. Hazel kwam op een dag aanlopen en de twee waren vanaf dat moment onafscheidelijk. Toen de studie klaar was nam ze Hazel mee naar Nederland.

Het belang van silicium door Jeroen Duenk
13 mei 2022
Paardenosteopaat Jeroen Duenk zet zich in voor de volmaakte harmonie tussen paard en ruiter. Jeroen deelt graag zijn ervaringen en schrijft dit keer over het grote belang van silicium bij paarden.
Laat je inspireren door de vele positieve eigenschappen van silicium. Silicium is zo breed inzetbaar en doet veel meer dan alleen goed voor sterke botten, gewrichten, pezen en banden.
Laat je inspireren door de vele positieve eigenschappen van silicium. Silicium is zo breed inzetbaar en doet veel meer dan alleen goed voor sterke botten, gewrichten, pezen en banden.

Uit de praktijk van... Evelien van der Waa, VacciCheck bij katten
15 april 2022
Bij honden is het inmiddels vrij gewoon om te titeren, maar veel katten eigenaren kennen het nog niet. En dat is jammer. Want het is inmiddels bekend dat de meeste vaccinaties bij honden en katten, veel langer bescherming bieden dan één jaar. Blijkt uit de titertest dat jouw kat nog voldoende afweerstoffen heeft, dan hoeft hij op dat moment niet gevaccineerd te worden. De uitslag van de titertest en het advies worden genoteerd in het dierenpaspoort. De meeste kattenpensions in Nederland accepteren een titertest als bewijs van voldoende bescherming (wel even checken of dat voor jouw pension ook geldt). Afhankelijk van de leeftijd van de kat moet er na een bepaalde tijd opnieuw getiterd worden. Bij volwassen katten is dat na 3 jaar.

Uit de praktijk van... Evelien van der Waa. Ondersteuning van angstige dieren
27 januari 2022
Deze keer wil ik graag mijn ervaringen delen van angstige of gestreste dieren, honden en katten, die ik heel goed heb kunnen helpen met bloesemremedies. Het verhaal gaat over Cody. Een gladharige zwarte kruising van 4 maanden oud. Geboren in Roemenie en op 3 maanden oude leeftijd naar Nederland gekomen. Deze hond had al het heel wat meegemaakt in zijn korte leventje. Lees verder om te zien hoe het met Cody verder ging.

Alles over: Silicium
30 december 2021
Silicium als supplement roept bij veel mensen nog vragen op. Wat is het nu precies? En waarvoor kun je het inzetten? In onderstaande tekst vind je alle uitleg. Hierdoor krijg je alle informatie in handen om goed te kunnen adiseren.

Wanneer geef je een multi vitamine- en mineralensupplement aan je paard?
7 december 2021
Veel paarden krijgen zowel krachtvoer als ruwvoer te eten. Maar zit hier eigenlijk wel alles in? In veel gevallen voorziet het rantsoen van je paard niet in de totale vitaminen- en mineralenbehoefte. Dit kan komen door dat het hooi wat ouder is en daardoor zijn voedingswaarde verliest maar ook als zijn voer voornamelijk uit granen bestaat, of in het geval dat een paard onvoldoende ruwvoer in de vorm van goed hooi krijgt. Zorg altijd voor de goede balans tussen belasting, zoals sport en koud weer en belastbaarheid, dat is de conditie van je paard.